7 dagen per week bereikbaar

Zenn Gallery Jan Dijkstra

Jan Dijkstra heeft in 2013 zijn schilder- en tekenpassie opnieuw ontdekt. Hij is in het bijzonder geinspireerd door de klassieke school, met name portretten en stillevens.

In 2017 is hij begonnen met schilderen in olieverf en op een of andere manier voelde dit voor hem als een tweede natuur. De lange droogtijd van de verf geeft hem alle tijd en ruimte om zijn schilderijen vorm te geven, laag voor laag, spelende met de transparantie van de verf, zodat er diepte ontstaat. Jan is hierdoor gefascineerd.

Voor hem kan een goed schilderij alleen tot leven komen als de basis goed is, daarom is tekenen heel belangrijk voor hem. Het geeft hem tijd om zijn onderwerp te bestuderen en zo de belangrijke vormen en lijnen te ontdekken. Bovendien is dit een voorzichtige stap om te ontdekken of een concept werkt of niet, voordat de verf op het doek gaat.

Bij een portret geeft het tekenen hem ook de tijd om iemands zichtbare gelaatstrekken te leren kennen, hij streeft ernaar om schoonheid in het moment te vangen zodat de kijker geboeid wordt.

Zijn werk rust op 3 belangrijke basiselementen: tijd, ruimte en licht.